Zelfstandigenaftrek

Ondernemers die (fiscaal gezien) winst uit ondereming hebben kunnen in aanmerking komen voor zelfstandigenaftrek.
Om hier recht op te hebben moet er aan een paar voorwaarden worden voldaan:

  1. De ondernemer moet minimaal 1225 uur in het betreffende jaar aan zijn of haar onderneming hebben besteed. (Uren die worden besteed aan bijv. administratie en reizen van en naar de werkplek en klanten tellen ook mee.)
  2. De ondernemer heeft minimaal de helft van de totaal gewerkte tijd aan zijn of haar onderneming besteed. (Deze eis kan met name problemen opleveren bij deeltijd-ondernemers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ondernemers die naast hun onderneming ook nog een (deeltijd) baan in loondienst hebben.)

De bovenstaande eisen hebben betrekking op zelfstandigenaftrek voor ondernemers die niet zwanger zijn en die geen starter meer zijn. In deze gevallen gelden er afwijkende regels!

De zelfstandigenaftrek is een vast bedrag dat niet (meer) afhankelijk is van de winst. De zelfstandigenaftrek is voor 2017 € 7.280 (Dit is hetzelfde bedrag als in 2015 en 2016.)

Voor ondernemers die de AOW-leeftijd bereikt hebben gelden andere bedragen. Voor deze groep ondernemers bedraagt de zelfstandigenaftrek 50% van de zelfstandigenaftrek voor ondernemers die jonger zijn dan de AOW-leeftijd.

Het bovenstaande staat los van het recht op de MKB-winstvrijstelling.
Als een ondernemer twee of meer ondernemingen heeft worden de uren besteed aan en de winsten van deze ondernemingen bij elkaar opgeteld.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over het onderwerp op deze pagina of de dienstverlening van Bimati in het algemeen? Bel of mail ons dan vrijblijvend, of vul onderstaand contactformulier in.